darázsölyv

madártáborNincs olyan nap, talán még olyan óra sincs, hogy ne látnánk itt ragadozómadarakat. Az év nagy részében persze itt is az egerészölyv a leggyakoribb, ám nyáron más a helyzet. Időnként gyakrabban látunk darázsölyvet, mint egerészt. De tudnod kell, hogy az ország nagy részén a darázsölyv ritkaságnak számít, és csak kevés helyet találsz, ahol mindennapos. Hát nálunk érdemes figyelni az égre, mert nyáron bármelyik pillanatban feltűnhet. A közeli erdőkben több pár is költ, és arra is volt már példa, hogy egyszerre 24-et láttunk a levegőben!

A darázsölyv szintén különleges jószág. Kezdőknek nagyon nehéz megkülönböztetni az egerészölyvtől, de aki régóta foglalkozik madarakkal, már messziről is felismeri. A termete lehetővé tenné, hogy nagyobb zsákmányokat ejtsen – hasonlóan a többi ragadozómadárhoz – ő mégis egészen apró lényekkel táplálkozik: darazsakkal! A fiókáit is darázslárvákkal eteti. A vidékünkön sok a darázs. Kevesen tudják, de a legtöbb darázs nem a padlásokon lakik, hanem a földben. Üregekbe építik fészkeiket. Ezért lehet a darázsölyvet gyakran a földön látni, ugyanis ásnia kell, ha ebédet akar. Ilyenkor úgy kapar, akár egy tyúk.

A táborhelyünkkel szemközti dombháton kiöregedett akácfák csupasz ágai meredeznek. Délelőttönként gyakran azokra ülnek fel a darázsölyvek, néha akár tízen is, nem ritkán együtt a hollókkal. Nagy távcsővel jól lehet őket innen látni, amint ücsörögve várják a termiket. A termik nem más, mint amikor a napsütötte mezőkről felszáll a meleg levegő. Ezt a felszálló levegőt szívesen használják a ragadozók és a hollók is egy kis körözésre.

Premium Wordpress Themes by UFO Themes