emu

madár tábor 2014Sokféle madárral éltünk együtt az elmúlt 15 évben, de legrégebb óta és leghosszabban az emukkal. Ennek egyik oka az, hogy az emu hosszú életű madár, akár 40 évet is élhet. Őshazája Ausztrália, a strucchoz hasonló, de jóval kisebb és barátságosabb is. A Föld legősibb madarainak egyike, és ez jól látszik a megjelenésén is. Kicsit emlékeztet a dinoszauruszokra, különösen amikor 60 km/órás sebességgel fut. Rangidős madarunk egy lány emu, Emma, aki egyúttal a birtok őrzője is. Nálunk nem kutya, hanem emu védi az udvart.

De ahogy a képeken láthatod, könnyű vele barátkozni. Órákig mesélhetnék az emukról, de most csak a legfontosabbakat. Az emu rendkívül kíváncsi állat, ha találkozol vele, rád is kíváncsi lesz. Különösen kedveli a csillogó tárgyakat, ezért ha szeretnéd felhívni magadra a figyelmet, legyen rajtad valami csillogó. Csak arra kell vigyázni, hogy el ne vegye, mert akkor bizony – legyen az gyűrű, nyaklánc vagy bármi – le is nyeli.

léna az emun1 szépiaA madártojások világa éppoly változatos és színes, mint a madarak maguk, de alighanem nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, hogy az emu tojása a világ legszebbje. Smaragdzöld, néha kékbe hajló, és olyan akár egy óriási drágakő. Amikor kézbe veszi az ember, nem is hinné, hogy ebből a hatalmas smaragdból majd fióka bújik elő. Míg a legtöbb madárnál a tojások kikeltése az anyamadár feladata, az emunál a hím ül a tojásokon, méghozzá 56 napig! Az emutojásokat a legtöbb helyen keltetőgépbe rakják, nálunk azonban minden a szülőkre van bízva. Kotló emut látni hatalmas élmény, de ez sajnos csak tél végén, tavasszal lehetséges.

A felső képen emuink első fiókáit látjátok és van még a fészekben tojás is. Az alsó fotón a Léna nevű kislány barátkozik Emmával.

 

Az emu egyik legfontosabb tulajdonsága a kíváncsiság. A videón zabálnivaló csibéket látsz. Figyeld meg, mennyire kíváncsiak mindenre, legyen az a kamera vagy egy csizma. Elbűvölőek.

Premium Wordpress Themes by UFO Themes