hullámos papagáj

kék és zöld 2500Erről a kistermetű papagájról sokan hiszik azt, hogy nem is igazán érdekes. Ennek oka talán az, hogy a legelterjedtebb és legolcsóbb díszmadár. Pedig a hullámospapagáj lenyűgöző madárka. Amilyen kicsi a többi papagájhoz viszonyítva, olyan vitalitás (életerő) lakik benne. Szüksége is van rá, mert az ősei Ausztráliban élnek, ahol igencsak nehéz életben maradni. A hatalmas kiterjedésű száraz területekről néha évekre is eltűnhet a víz, táplálékban sem bővelkedik igazán, ezért a hullámospapagájok arra rendezkedtek be, hogy a legszélsőségesebb körülményeket is átvészelhessék. S hogy ebben milyen sikeresek, jól mutatja, mekkora csapatai járják a kontinenst. Főként az ivóhelyek környékén jönnek össze hatalmas csapatai.

A vadonban élő madaraknak nem csak a barátságtalan természeti körülményekkel, hanem a ragadozókkal is meg kell küzdeniük. A háznál tartott madarak ebből a szempontból kedvezőbb, nyugalmasabb életet élhetnek, de a vérük nem válik vízzé, és a természetük éppolyan eleven marad, mint a vadonban. Minden kedvező lehetőséget azonnal kiaknáznak, és ez leglátványosabban a családi életükben mutatkozik meg. A hullámospapagáj nagyon szerelmes madár. Ha a hím és a tojó megtetszik egymásnak teljes odaadással hódolnak a szerelem és a családalapítás “feladatának”. A szerelmes hím olyan odaadással fordul a párja felé, ami még az embernél is ritka. Odaadóan eteti, csókolgatja, turkássza, a kotlás ideje alatt bátran védelmezi, s még ha fiókák vannak is, minden alkalmat felhasznál arra, hogy a párját kényeztesse. Ez a tökéletes és száz százalékos odaadás, az együttműködésre való képesség nem csak a szülőket, hanem a fiókákat is jellemzi. Az odúban cseperedő fiatalok épp úgy együttműködnek, mint a szülők, a nagyobb testvérek például etetik a kisebbeket. Ez a tökéletes, családon belüli összehangoltság, munkamegosztás, figyelem és fegyelem teszi lehetővé, hogy a hullámos szélsőséges viszonyok között is sikeres legyen, és ez az oka annak is, hogy a legelterjedtebb díszmadár lett. Érdemes sok időt fordítani rá, mert ha valakitől tanulhatunk, a hullámospapagájtól egészen biztosan.

Itt láthatjátok, milyen az, ha a hullámosok több ezren jönnek össze egy ivóhelyen.

És még egy felvétel. Láthatjátok, a hullámosok olyan tömegben adnak elő légimutatványokat Ausztráliában, mint idehaza ősszel a seregélyek. Azt hiszem vagyunk egy páran, akik örömmel néznék végig ezt élőben.

   

Premium Wordpress Themes by UFO Themes