NAPLÓ

http://madartabor.hu/wp-content/uploads/2014/04/topfoto_029306-620x400.jpg

ITT MEGTUDHATOD, MI TÖRTÉNIK A BIRTOKON.

asztrilda

ÚJABB TÁBORFOTÓK! (2014.08.10.)

Pár keresetlen szó Szépségről. Szépség alaposan bemutatkozott nálunk az idei nyáron. Az alábbi fotón egy kíváncsi és gyengéd lovacska képét mutatja, de aki járt nálunk, jól tudja, hogy egy igazi rosszcsont. Csíntevéseinek se szeri, se száma. Sértődékeny, makacs és időnként bosszúálló. Temérdek kárt tett. Íme a lista (ezeket tette tönkre a nyáron): 1 pavilon, 1 kétszemélyes sátor, 1 négy személyes sátor, 4 szék, 1 tuja, 8 babérmeggy, 12 tál, 2 pohár, 1 partvis, 1 műanyagvödör, 1 pár szandál. Továbbá 3 szalmakalapot, 2 kicsi és 2 nagy cirokseprűt pedig nemes egyszerűséggel felzabált. Szépség eme cselekedeteivel kiérdemelte, hogy egy külön blokkban és talán még egy kis film erejéig is csak vele foglalkozzunk majd valamikor a közeli jövőben.

Az alábbi képen igen jellegzetes pillanatát kaptuk el. Amikor hízeleg és egy kis szeretetet kunyerál. Ezt gyakran hátulról teszi, az ember észre sem veszi, hogy mikor lopózik mögé, csak azt érzi, hogy váratlanul egy nagy, puha, meleg, szőrös izé liheg a tarkójában. Szépség valószínűleg úgy gondolja, hogy az olvasás tökéletesen haszontalan foglalatosság, és Juli is inkább szeretgethetné őt, semmint semmirevaló könyveket olvasgasson. Mindezt teszi természetesen teli szájjal! Figyeljétek meg a szájából kikandikáló fűszálakat. Hát nem bájos teremtés?  

MADÁRTÁBOR szépség

Volt, aki nagymenőnek látta Szépséget. Íme Tomi fotója!

madártábor szépség

A lányok (Léna, Juli, Kata) szerint is sokat lehet kihozni Szépségből. Egy jó frizura “csodákra” képes…

madártábor lófodrászat

Amikor először jönnek kézre a madarak – mint az alábbi képen – érdekes reakciókat váltanak ki belőletek. 

madártábor papagájok

Simon a pintyszobában a Gould amandinát bűvöli.

madártábor pintyszoba

Gergő kedvenc madara, a Gould amandina Sára kezén.

madártábor pintyszoba 2

Jónás a papagájok között. Ennél közelebbről aligha lehet megfigyelni a hullámos papagájok életét!

madártábor papagáj szerelem

A tökéletes trió a pintyszobában: Sára, Léna és Kata. Nem véletlen, hogy Kata arca előtt épp egy zebrapinty repül. Katánál lelkesebb madárbarátot nehéz elképzelni, és ahogy a kép is mutatja, ha megszólal, szinte biztos, hogy a madarakról mond valamit.

madártábor három grácia

Gergőnél igen jól halad az ismerkedés!

madártábor papagájok 3

Bálint büszkén mutatja, hogy még fel is emelheti a kis kék hullámost.

madártábor papagáj

Vincent és Tomi a pintyszobában.

madártábor pintyszoba

A bodza után termőre fordult a szeder is, és ez igencsak kapóra jött nekünk a túrák során. Fülöp nem csak menet közben oltotta szomját szederrel, hanem alaposan feltankolt belőle. Milyen jó, hogy nem felejtett el magával hozni egy dobozkát is!

madártábor szeder

Vincent (London) sok dologban jeleskedett. Nem csak az erdei fenyőn mutatott be akrobatikus mutatványokat (Fülöp legnagyobb elismerése mellett), hanem 2014 nyarán ő ette a legtöbb palacsintát is. Minden táborunkban van palacsinta nap. Eddig – a becslések szerint – körülbelül 700 palacsintát sütöttünk. Vincent a palacsintaparty-n 36-ot végzett ki!

madártábor VINCENT

Gratulálunk Vincent! Fogadd szeretettel egy másik táborozónk műalkotását. Az alábbi palacsinta-smile-t Kolos készítette. Ha nem ettük volna meg, akkor ez a tál minden bizonnyal neked járna! És Kolosnak is köszönjük a tálat!

madártábor palacsinta

Többen is fotóztak a táborokban. Tomi lencsevégre kapta azt a nagy kócsagot (Great White Egret), aki egy reggel pár tiszteletkört tett az udvar felett. (Az angol nevet Vincent, Rose és Lili kedvéért írtuk ki.)

madártábor kócsag

Tomi, mint ifjú Attenborough.

madártábor attanborough

Mások is sokat fotóztak, így például Máté és Kata. A búbos cinege egyáltalán nem fél tőlünk, így aztán a fotózásakor egész csapat gyűlt össze a teraszon. Kata és Máté a búbos cinegét (meg a csúszkákat) figyeli, a többiek őket, egy harmadik fényképezőgép pedig az egész csapatot, és mindez a búbos cinegét cseppet sem zavarja!

 

madártábor búbos cinege

Szerencsére alig akadt olyan reggel, hogy a kis kedvencünk ne jelent volna meg reggelinél az asztalunknál. Fogadjátok szeretettel Máté egészen remek portréját róla!

madártábor búbos cinege

Jónás és Sára a nagy ágyúdombról a környéket lesi.

madártábor távcső

Júliusban a postagalambjaink is költöztek. Először a papagájházból a padlásra. Ekkor alkalmunk volt őket kézbe venni, és megfigyelni, hogy mekkora erő sugárzik belőlük. A képen Kata tartja kézben Bajnokot.

madártábor postagalamb

Aztán eljött az a nap is, amikor először engedtük ki őket. Mindnyájan izgultunk, hogy itt maradnak-e? Bár nem mentek el, mégsem sült el jól minden. A kiengedésüket követő 2 órán belül tört ránk a nyár leghevesebb vihara. Gyors egymásutánban három jégeső ment át rajtunk és az egész udvart ellepte a víz. Szegény posták már az első órákban szétszóródtak és bőrig áztak. Az egyiket a nagy ágyúdombon kaptuk lencsevégre a vihar vége felé. Később szerencsére mindenki hazatalált. Ma már tudják, hogy eső esetén be kell szállni a padlásra.

madártábor postagalambok

A VB. ideje alatt nálunk is sok volt a foci (Ádám, “kis Bálint”, “nagy Bálint”, Vilu)

madártábor foci

Sok madarunk költözött a nyáron. A képen Marci költöztet egy csapat zebrapintyet.

madártábor marci 2

Smaragd, a zöld kecskepapagájunk például csak a nyár végére került a papagájházba. Zoli az elsők között etette kézről.

madártábor zoli 2

MADÁRSZIGETEK (2014.07.19.) Ábel és Léna a táborból egyenesen Skóciába repült, hogy ott meglátogassák a világ egyik legnagyobb madárszigetét. Izgatottan várjuk az ott készült képeket és a beszámolót. Addig is íme egy kis videó egy hasonló madárszigetről, ahol többek között lundák költenek.

MI A LEGJOBB? (2014.07.19.) Rögtönzött felmérést tartottunk arról, hogy mit gondoltok-éreztek a legjobbnak a Madártáborban. Leggyakrabban három dolgot említettetek.

1. A madarak

2. Az ételek

3. A szabadság

Igyekszünk, hogy ez így is maradjon!

A madarak legyenek veletek!

ÉRIK A BODZA! (2014.07.19.) Miért is fontos ez? Mert a bodzára temérdek madár jön, főként poszáták. Kevesen tudják, de a madarak őszi vonulása már július végén elindul. Sok apró énekes életében a bodza kulcsfontosságú. Finom, édes, magas energiatartalmú bogyói segítik a madarakat abban, hogy felkészüljenek a hosszú útra. A bodzát mi tervszerűen ültetjük, ápoljuk, hogy ebben az időszakban nálunk is lehessen “tankolni”. Ilyenkor olyan madarak is felbukkannak az udvarban, amelyek egyébként nem itt költenek. Bodzát esznek a barátposzáták, kis poszáták, mezei poszáták, karvalyposzáták, kerti poszáták, de a kerti gezék, vörösbegyek, rozsdafarkúak, rigók, seregélyek is. Mozgalmas lesz a nyár vége és temérdek a madár.

FOTÓTALLÓZÓ (2014.07.18.) Ahogy azt a Facebook-oldalunkon is jeleztük, nyáron kevesebb időnk jut a honlap frissítésére, holott épp ebben az időszakban igen sok dolog történik nálunk. Volna mit mesélni… Mihelyst egy kicsivel több időnk lesz, igyekszünk beszámolni mindenről, ám addig is fogadjátok szeretettel ezt a kis képes tallózót!

madártábor vince

Vince a pintyszobában zebrapintyeket etet.

marci madártábor

Marci egész nap, de madáretetés közben különösen ragyog!

madártábor vizicsata3

Mit lehet tenni kánikula idején? Csak egy öreg, itt-ott lukas locsolócső kell!

madártábor vizicsata2

madártábor vizicsata1

madártábor vince1

Vince mindig köszön a három testőrnek.

madártábor tábortűz

Nincs tábor tábortűz nélkül.

madártábor reggeli

Foltos és Szépség, a két Shetland póni szívesen szállna be a reggelibe.

madártábor panna

“Ő az én madaram!” – Panna az egyik új kislibánkkal.

madártábor palacsintasütés

És mit tehetünk, amikor szakad az eső? Palacsintát sütünk, méghozzá annyit, amennyit csak lehet! Könnyű ez, ha ebben Regina is profi.

madártábor palacsintasütés1

Sőt, Bálint is!

madártábor matyi

Matyi és a vörösbegy.

madártábor madáretetés2

Simi és Bálint a pintyszobában.

madártábor madáretetés1

Simi és a “másik Bálint”.

madártábor liza

Liza és a kisliba.

madártábor liza és róza

Lizára és Rózára mindig számíthatunk, ha a két pónit kell vezetni.

madártábor kacsacsapat

Sokak kedvence a kiskacsák csapata.

madártábor josephine

Josephine ezüstcsőrű pintyet etet.

madártábor hol a holló

Liza és Josephine a “nagy ágyúdombról” a hollót keresi.

madártábor bende

Bende és a papagájok.

madártábor a nagy vizicsata

Íme a videó! (2014.06.15./0:16)

MADÁRTÁBOR ŐZIKÉJE (2014.06.14./20:55) Ma szokatlanul nagy nyüzsgés volt az udvarban. Hajnaltól késő estig körülbelül 150-200 madár mozgott a kerten belül, főként mezei verebek, de megfordult itt ma a sarlósfecske és a szürke küllő is. És ami nagy öröm – mintha menetrendhez igazodna – ismét megjelent az őzünk, napnyugta előtt 10 perccel. Ezúttal jobb fotót tudtunk készíteni, és videóztunk is egy kicsit, nehogy bárki azt gondolhassa: tegnap csak túloztunk, amikor azt állítottuk, hogy gyakorta a kerítés egyik oldalán Emma csipeget, míg a másik oldalán az őz legel. Igyekszünk mihamarabb feltölteni a videót is.

 

madártábor őzikéje

MÉG EGY VISSZATÉRŐ (ŐZ)(2014.06.13./20:56) A visszatérő madarak után visszatért hozzánk egy másik barát, egy anyuka is. Tavalyról ismerjük, amikor itt nevelte a gidáját. Szinte minden nap megjelent a kerítés mellett, és végtelen nyugalommal szemlélte, amint a kerítés túloldalán kaszálunk, locsolunk vagy füvet nyírunk. Emmával rendszeresen sétálgattak a kerítés mentén, az őz az egyik, Emma a másik oldalon. Ez  a kis suta azért szokott ide, mert a kerítés mentén sűrűn kaszálunk, ezért ott mindig friss fürj sarjad. Ma az esti locsolás közben Bálint vette észre, hogy  a “madártábor őze” visszatért. Bár a nap már nyugodott és így nem volt elég fény, azért készítettünk róla pár fotót. Íme az egyik.

madártábor őz1 

madártábor három testőrA HÁROM TESTŐR (2014.06.10.) Az elmúlt napokban olyan sok minden történt, hogy napokig mesélhetnénk róla. Sok madár költözött be a kis papagájházba, megérkeztek az első postagalambok ( róluk megint csak mesélhetnénk egy hétig!), úgy tűnik, hogy Teofil, a piros-mozaik kanári fiúnk szerelmes, és egyébként is izgatottak vagyunk. Egyrészt mert közelednek a táborok, másrészt olyan meglepetéssel készülünk, amire csak kevesen számítanak (erről bővebben a napokban). A legfontosabb azonban talán 3 különleges, bájos lény érkezése volt. Három kisliba érkezett hozzánk. Nem sok kellett ahhoz, hogy megtaláljuk a nevüket. A három testőr után az Athos, Porthos és Aramis neveket kapták. Ha azt kérdezitek: talán mindegyik fiú (ludaknál gúnárnak mondjuk ezt)? Jogos. Nem tudjuk még. Viszont a három testvér olyan összetartó, hogy olyat még nem láttatok. Hacsak nem éltetek már együtt ludakkal. A ludakra – legyenek kislibák vagy felnőtt vadludak – rendkívül jellemző az összetartás. Mindig, minden egyes pillanatban figyelnek egymásra, és erről mi más juthatott volna eszünkbe, mint a három testőr jelszava: EGY MINDENKIÉRT, MINDENKI EGYÉRT! Igyekszünk megmutatni, hogyan mozognak együtt, és ez a figyelem, ez az összetartozás mennyire erős. Külön érdekes, hogy a kimerítő utazás után milyen gyorsan találták meg azt az embert, aki számukra a legnagyobb biztonságot nyújtja. A kislibák szívesen fogadnak el szülőnek embereket, jó ha ezt tudjátok. Athos, Porthos és Aramis, mihelyst kiengedtük őket, Ábelt választották, s alig egy perc múlva a karjai között kerestek menedéket. Attól kezdve pedig mindenüvé követték, és a szemüket egy pillanatra sem vették le róla. Bátran mondhatjuk: Vasárnap óta Ábel a három kisliba anyukája-apukája. A délutáni nagy melegben még aludni is együtt aludtak! Hozzátartozik a történethez, hogy ebben a választásban Ábelnek döntő szerep jutott. A kislibák azt díjazták, hogy már az első pillanatban odafigyelt rájuk, teljes szívvel, minden idegszálával, és azonnal vette a kislibák jeleit. A ludak nagyon beszédesek, fontos számukra, hogy értsd, mit akarnak. Ábel meg is jegyezte, hogy mindig tudható, mit akarnak. Lúdnyelven bár, de közlik veled. “Csak” érteni kell. És aki azonos nyelvet beszél velük, azzal jóban vannak. Fogadjátok ezúttal is jó szívvel a róluk készült képeket!

Figyeljétek meg jól a kislibákat az első sétájukon. Ekkor léptek ki életükben először a nagyvilágba. Mielőtt hozzánk érkeztek volna, csak egy keltetőt és egy pajtát láttak. A séta előtt már elfogadták Ábelt vezetőjüknek. Nézzétek meg! Az első kisliba Ábel lábát figyeli, a második kisliba az első kislibát, az utolsó meg? Na, ott történik valami nagyon érdekes. Mivel ő zárja a sort és szemmel láthatóan egy kicsit lemaradt, megnyújtja a lépéseit és ami ennél is fontosabb, Ábel tekintetét keresi. Nézzétek, hogyan nyújtja a nyakát! Ha pedig Ábelt figyeljük, rögtön megértjük, miért épp őt fogadták el szülőnek vagy vezetőnek. Jól látszik a képen, hogy Ábel figyel az utolsó kislibára is, lassít a léptein, és felveszi vele a szemkontaktust! Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy ha mindannyian így figyelnénk egymásra, sokkal jobb lenne a világ.

madártábor a három testőr  

A következő képen azt láthatjátok, hogy a pihenő ideje alatt a kisliba megint csak szemkontaktussal igyekszik megerősíteni a kapcsolatot Ábellel. Ezúttal egészen közelről. Mintha azt mondaná: Szóval Te vagy az, akiben bízhatok!

madártábor szemkontaktus

Léna szerint a kislibákat lehetetlen nem szeretni. És milyen igaza van!

madártábor szeretet

Egy újabb rövid séta után elkaptuk azt a pillanatot is, amikor az egyik kisliba nem Ábelre figyel. Két dolgot tudnotok kell. A három kis lúd nem egyforma. Közöttük is van “vezér”. Az ő dolga az, hogy a veszélyekre is figyeljen. A vadludaknál ez roppant fontos, és ezt, a kislibák születésük pillanatától tudják. A képen azt láthatjátok, hogy a három kicsi közül a legnagyobb felkapja valamire a fejét.

madártábor figyelem1

Éber kis lúd! Nagyon ügyes. De nézzétek meg a következő képet! Ábel ösztönösen is arra néz, amerre korábban a kisliba. Azt keresi: vajon mit látott? Vajon mit figyelt? Ezt nevezhetjük tökéletes odafigyelésnek, összhangnak.

madártábor figyelem2

Ezek után az első forró délután a nagyvilágban hogyan is telhetne másként, mint pihenéssel, szorosan összebújva, békésen. Árnyék és biztonság. Mi másra vágyhat egy kisliba egy ilyen forró délutánon? És ilyenkor annak sem hiányzik semmi, aki az árnyék mellé a biztonságot nyújtja.

madártábor árnyék és biztonság

Íme, a róluk készült 3 perces kisfilm:

madártábor 2014ÚJ CSAPAT (2014.06.06.) A mai nap régóta jelölve van a határidőnaplónkban. Hetek óta tudjuk, hogy ezen a napon egy madárcsapat érkezik hozzánk. Délelőtt 11 órakor, némi utazás után kereken 20 japán fürj érkezett. 5 kakas, és 15 tyúkocska. Még fiatalok, de már kitollasodtak. A fürjeknél, mint általában minden fészekhagyó madárnál, a fiókák megdöbbentő gyorsasággal nőnek fel, ami nem is csoda, hiszen a talajszinten – ahol élnek – temérdek ragadozó jár, és jaj annak, aki nem tud repülni! Ezért például a fácán fiókái sokszor alig érnek fel a szülők hasáig, amikor már fürgén repdesnek. Az újdonsült fürjcsapat ma még együtt marad (később két csapatra osztjuk őket). Nyugodtak, szépek, egészségesek, bár egy kicsit megszeppentek a nagy tértől. A japán fürjeket általában viszonylag kis helyen tartják csapatban, ezért most szokatlan számukra, hogy hatalmas tér áll a rendelkezésükre. Erős még bennük az összetartás is, ezért inkább összejönnek egy sarokban és ott tárgyalják meg az új helyzetet. Ráadásul most látnak életükben először papagájokat, gerléket, pintyeket. Ahogy a madárszoba lakói is először találkoznak japán fürjekkel. Ez jól hallható, főként a nimfa papagájok rikoltoznak hangosan, de a kacagó gerlék is nem kevés tanácstalansággal szemlélik a bambuszrúdon üldögélve, a földön sertepertélő új társaságot. Így szokott ez lenni mindig, ha új madarak kerülnek a csapatba, ám pár nap alatt megismerik-megszokják egymást. Az egyik újoncunkról készítettünk fotót is. Fogadjátok jó szívvel!

búbos cinege madártáborA NAGY VISSZATÉRŐK (2014.05.29.) Tegnap visszatért az udvarba a búbos cinege. Talán már láttátok őt a madárbirtok madarait bemutató kisfilmben. De mielőtt bárki azt hinné, hogy elvonult ő is, mint a fecske, gyorsan leszögezzük: eddig sem volt messze. Egész télen itt ugrabugrált a terasz körül, csak tavasszal veszett nyoma. Kicsit aggódtunk, és féltünk, hogy esetleg ragadozó áldozatává vált. Bíztunk benne, hogy a szemközti domboldal sűrű fenyvesébe ment át költeni. A cinegék ezekben a hetekben repítették ki az idei fiókákat, ezért valószínűleg a költés miatt nem láttuk itt őket, ám most, hogy a fiókák nevelése befejeződött, visszatértek a régi, jól megszokott táborhelyre. Ennek örömére pár sorban közelebbről is bemutatjuk őt a vadmadarak menüpontban. Hasonlóképp ismét a napokban bukkant fel megint az udvarban a csuszka, a barátcinege és a meggyvágó is.

 

LEONIDÁSZ ÉS A BODZA  (2014.05.27.) Ma volt fényképezésen Leonidász, a hím kecskepapagájunk. Bátor, kíváncsi, és érdeklődő madár, és imád rágicsálni, főként zöldet. Ezek a napok az ínyencségek idejét jelentik a számára. Még virágzik a bodza, ami olyan neki, mint nekünk egy tál somlói galuska. Örömmel merül a hatalmas virágzatokba nyakig, és rágicsálja, míg csak jól nem lakik. Fogadjátok jó szívvel a róla készült képeket.

madártábor

madártábor

SÁTORPRÓBA (2014.05.24.) Mozgalmas napunk volt, sok dolog változott az udvaron, de a legfontosabb mégis az, hogy ma volt a sátorpróba. Új sátrainkat teszteltük, segítőink és vendégeink egyúttal fel is avatták őket, és már a sátrakban töltötték az éjszakát. Az időjárás kedvezett, klasszikus nyári idő volt a hétvégén, napsütés, meleg, szélcsend. A sátorállítás műveleteit egy idő után Emma is komoly érdeklődéssel szemlélte. Két fotó és egy videó az alkalomról.

madártábor 

madártábor sátorpróba

MADÁRTÁBOR pásztormadárÉS ITT A PÁSZTORMADÁR IS! (2014.05.23. délután) Ez a hír nem egészen ide tartozik, mivel nem arról van szó, hogy pásztormadarakat láttunk itt, de olyan hír ez, amit akkor is meg kell osztani, ha minket nem érint. A pásztormadár – régebbi nevén rózsaseregély – egészen elképesztő jelenség. Voltaképp olyan, akár a seregély, csak épp félig rózsaszín! Ráadásul a keleti sztyeppék madara, így aztán nálunk igazi ritkaság. Sokszor hosszú évekig egy fia pásztormadár nem mutatkozik nálunk. Máskor viszont – ez is különleges benne – szinte elözönli az országot, leginkább csak a keleti felét, ám ilyenkor költ is. Van, hogy több száz pár mondjuk egy hodályon. Ünnep az a madárbarátoknak, ha eljön idáig. A seregélyhez hasonlóan csapatokban mozog. Önmagában is igen mutatós madár, hát még ha csapatban van! És miért írunk most erről? Mert rendszeresen figyeljük a birding.hu oldalt, és az utóbbi napok adatai szerint újabb beözönlésük tapasztalható. Ráadásul már Budapesten, sőt az ország nyugati felében is látták, vagyis némi szerencsével akár a fővárosiak is találkozhatnak vele. Érdemes figyelni a korán érő cseresznyefákat és minden seregély csapatot, akikkel gyakran együtt mozog a pásztormadár. Most az egyszer kicsit hátrányos helyzetben vagyunk. Túlságosan délnyugaton helyezkedünk el ahhoz, hogy itt is megjelenjen, de ki tudja? Hátha szerencsénk lesz. Ha nem, talán el kellene menni az Alföldre pásztormadárnézőbe. Figyeljük a híreket, és ha fészkelnek is, talán tényleg felkerekedünk.

   

ITT A GEZE (2014.05.23.) Legnagyobb örömünkre ez a második reggel, hogy a kerti geze énekére ébredünk. Tudni kell róla, hogy viszonylag ritka madár. Igaz, volt olyan évünk, hogy a területünkön belül, az északi bodzasoron napi 5-6 gezét gyűrűztünk, de ez nem jellemző. Költeni még nem költött itt, legalábbis az utóbbi 10 évben. Bár most is itt énekel a terasz előtt, nem lehetünk abban biztosak, hogy fészket is itt rak, mivel a kerti geze igen későn ér vissza Afrikából, így aztán lehet, hogy ez a madár csak átvonul itt. Énekelget pár napig, majd továbbáll. Láttunk már olyat is, hogy míg a legtöbb madárfaj már a második költéshez fogott hozzá, a gezék még javában vonultak június elején. Mindenesetre halvány reményünk lehet arra, hogy végül mégiscsak minket választ. Örömmel hallanánk minden reggel ezt a nagyon változatos, játékos éneket.

EMMA (AZ EMU) (2014.05.21.) Ma felvettük videóval Emma, az emulány esti sétafikálását. Napnyugta táján még gyorsan bevacsorázik, ami most, a bőséges májusi esők után különösen könnyű, mivel mindenhol friss, nedvdús fű nő. Emma ugyanis tavasztól későőszig zöldön él. Hamarosan feltesszük azt a videót is, amit korábban készítettünk a fürdéséről az első igazán nyárias napon.

ITT IS PUSZTÍTOTT AZ YVETTE (2014.05.19.) Voltaképp szerencsénk volt. Az országon átsöprő ciklon csak kisebb károkat okozott, mégis fájlaljuk azt a liliomfát, amit derékból tört ki, a szép és erős ágakat, melyeket a nyírfákról tördelt le. Az a legkevesebb, hogy a kis madárház tetőjét is megbontotta és leszórta a cserepek egy részét. Ezt még helyreállíthatjuk. Mégis örülünk, hogy egyet sem döntött ki a nagy fenyőink közül, bár sokszor úgy nézett ki, hogy az csak percek kérdése.

A NYAKTEKERCS VISSZATÉR 2014.04.24. A léprigó pár kireptette a fiókáit. Délelőtt a közeli ágakon etette őket, aztán elvezette őket távolabb. Ezt követően visszatért a kertbe a nyaktekercs, akit korábban – ha csak egy percre szállt a kertbe – a rigók ádázul üldöztek. Nem kell ezt a szemükre vetni, mindössze a fiókáik érdekében tették, s egyébként ha nálánál gyengébb madárral kerül össze a nyaktekercs, a fészke közelében ő is elég cudar. Szóval, most, hogy a léprigók kiköltöztek, újra itt vannak a nyaktekercsek, reggelente szó szerint az ablak alatt! Már vártuk őket nagyon.

LÉPRIGÓ A KONYHÁBAN 2014.04.20. Míg készülünk a nyárra, és ilyenkor temérdek a munka, és állandó sürgés-forgás van az udvaron és a házban is, egyszer csak szóltak a segítőink, hogy egy madár üldögél a konyhában. Gondoltuk az erdei pinty tévedt a kelleténél beljebb, mivel ő már két hete minden reggel bejár a lakásba, a dolgozószoba nyitott ablakán. Legnagyobb meglepetésünkre egy léprigó üldögélt az asztalon. Ritkán kerül kézbe ez a madár. Egy pillanat alatt megfogtuk, és csak pár fotót készítettünk róla sietősen, hisz a háztól pár méterre éhes fiókák várták. Fogadjátok jó szívvel a róla készült képet.

ÚJABB ÉRKEZŐK 2014.04.06. Mit gondoltok, mire ébredtünk ma hajnalban? Szinte még sötét volt, amikor a völgyben megszólalt a kakukk! Délután már a Balatonnál jártunk, ahol két óra felé a kis poszáta énekét hallottuk, s ugyanott éjfél után nem sokkal a fülemüle énekét is. Sok egyéb mellett ezt is szeretjük a madarakban: hihetetlenül pontosak. Gondold át, mi minden jöhet közben egy olyan hosszú úton, ami Afrikából idáig vezet. És mégis, immár több száz vagy több ezer éve a kakukk szinte mindig képes tartani a “menetrendet”.  

emma fürdött 1500EMMA FÜRDIK 2014.04.05. Honnan tudjuk, hogy itt a nyár? Nálunk az számít nyári napnak, ha fürdik az emu. Mivel az emu a rendkívül száraz, forró, sivatagos Ausztráliából származik, nagy becsben tartja a vizet, és ha nagyobb vízre bukkan, nem mulasztja el a lehetőségét annak, hogy kiadós fürdőzést csapjon. Így van ez nálunk is. Amikor beköszöntenek az első forró napok, az emu képes a kerti tóban eltölteni egy egész délutánt is. Ilyenkor gyakran csak a nyaka és a feje látszik ki, mintha egy periszkóp kandikálna a vízből. A tóban jelenleg nincs víz, viszont tegnap már locsolni kellett a kisebb fákat. Alig kezdtük meg a locsolást az évszakhoz képest szokatlanul forró napon, Emma hozzánk jött, és egyértelműen jelezte, hogy megejtené az első idei fürdőzést. Ilyenkor elénk áll, majd óvatosan leül és az oldalára dőlve jelzi, hogy hol kívánja lemosatni magát elsőként. Ezek után képes órákig élvezni, ahogy slaggal locsoljuk. Mindez nyári délutánokon szokott előfordulni. Nos, bár a naptár szerint a tavasz derekánál járunk, Emma a tegnapot nyilvánította az első nyári nappá. A mellékelt fotón láthatod, mekkora élvezettel fogadta a jéghideg vizet.

Április elején járunk. Ezekben a napokban szokott lenni egy úgynevezett “vonulási hullám” a vadmadaraknál. Sok Afrikában telelő vadmadarunk ezekben a napokban érkezik vissza. Némelyek szinte óraműpontosan. A kakukk például az elmúlt 30 évben szinte mindig április 7-én érkezett. Vagyis mától minden reggel úgy kelünk, hogy az első dolgunk fülelni egy kicsit a völgy irányába: vajon szól-e már a kakukk? Szintén ezekben a napokban szokott “beesni” a kis poszáta és a búbosbanka, a csodálatos énekű fülemüle (más néven csalogány). És még sokan mások. Vagyis az elkövetkező napok ebben az izgalomban telnek. Tudjuk, hogy valahol már úton van az a kakukk, aki hamarosan megszólal a birtokon. Valahol már felénk repül az első fülemüle. Drukkolunk nekik, hogy szerencsésen megérkezzenek. 

  2014.04.04. Tegnap sok minden törtéTÁBOR 2014 ARANYESŐ 2000nt a birtokon. A léprigók továbbra is sokat veszekedtek a seregélyekkel, az egyik odúnkat elfoglalta egy széncinege pár, ismét láttuk a héját az udvaron vadászni. Befejeztük az udvar kaszálását és ami ennél is fontosabb: újonnan érkezett díszmadarainknál nagytakarítás volt, és először kaptak lágy eleséget. Mi az a lágy eleség? Egy olyan madárétel, ami erősebbé, szebbé teszi a madarainkat, és segíti őket a fiókák felnevelésében. Madaraink többsége ebben az időszakban még kalitkában van. A teraszra kipakolt újoncokat Emma, az emu anyukánk élénk érdeklődéssel figyelte. Mindenkit jó alaposan megnézett, és kihasználta az alkalmat arra is, hogy az eleségekbe belekóstoljon.

Lassan elvirágzik az aranyeső, viszont kinyíltak az első virágok a díszalmafákon. Napokon belül kezdetét veszi a leginkább virágos és színes időszak a kertben.

LÉPRIGÓ A CSALÁDBAN 2014.04.02. Tegnap nagy öröm ért minket. Él Magyarországon egy rigóféle, ami csak kevés helyen költ. A tábor 2014 DÍSZALMA 1800fekete rigót mindenki ismeri, az énekes rigót is sokan, de a léprigót csak kevesen. Szép, nagy termetű, pettyes madár, aki jobbára csak ősztől tavaszig látható. Kedveli a hegyvidéki éghajlatot, és kedvenc eledele a fagyöngy. A madárbirtokon – nem kis büszkeségünkre – minden évben költ, általában a ház sarkánál álló 20 méter magas, óriási lucfenyőn. Ez a környék legmagasabb fája, a környék dombjain kószálva még 10 kilométeres távolságból is látszik. Az idén viszont alacsonyabb fát választott a léprigó pár. Tegnap véletlenül rábukkantunk a fészekre, még hozzá a ház teraszától mindössze 8 méterre. Hogyan találtuk meg? A dolog az idén szokatlanul nagy számban érkező seregélyeknek köszönhető. Ugyanis olyan sokan jöttek és olyan sokan akarnak itt költeni, hogy a napokban a fákra kirakott mesterséges odúk körül komoly csetepaték alakultak ki. A seregélyek egymás között is sokat perlekedtek, de ami még fontosabb, megjött egy másik különleges madarunk is, a nyaktekercs. Róla majd később mesélünk. A nyaktekercs tavaly a terasz előtti odúban 8 fiókát nevelt fel, és most összekapott a seregélyekkel. Gyorsan közbeléptünk, mivel szeretnénk, hogy a nyaktekercs és a seregély is költhessen nálunk. Ezért gyorsan összeütöttünk pár seregélyodút és magas létrával a fenyőkre és nyírfákra kiraktuk őket. Amikor az erdei fenyőre másztunk, hamarosan megjelent a közelünkben a léprigó, egészen közelre jött, és igen izgatott volt. A viselkedéséből rögtön látszott, hogy a fészek közelében járunk. Néhány másodperc után, úgy 7 méteres magasságban meg is pillantottuk a rigóhoz képest igencsak nagy, és csodaszépen megépített, főként zöld mohából álló fészket. A madarak már a tojásokon kotlanak. Az emeleti ablakból úgy tudjuk figyelni a pár életét, mintha egy természetfilmet néznék. Reméljük, hogy a párt nem éri semmi baj. Drukkolunk nekik, annál is inkább, mert tegnap felbukkant az topfoto_029306udvarban egy héja is. A seregélyek egyébként elfoglalták a kirakott új odúkat, és már nem veszekednek a nyaktekercsekkel.

A léprigó nagyon elegáns és szép madár. De nézd meg a tojásait! Csodaszép, égszínkék tojások… De fontos tudni, hogy a vadmadarak fészkét nem szabad megzavarni! Amikor megtaláltuk, amilyen gyorsan csak lehetett, lemásztunk a fáról.

léprigó Tüsi legelő00011 vasuta

Premium Wordpress Themes by UFO Themes