PROGRAMOK

madár tábor 2014

A madártábor egész évben vár benneteket!

Ősztől már nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket és családokat is.

 

2014

ŐSZ

1. Szarvasbőgés hétvége 09.19-21. (10 fő)madártábor darunéző

2. Szarvasbőgés hétvége 09.26-28 (10 fő)

Gombák hétvégéje (gombaszakértővel)(10 fő)

Hortobágyi darules 10. 23-25. (20 fő)

Őszi tábor (az őszi szünet idején)(15 fő)                             

1. Vadlúdnéző (Kis-Balaton) 11.28-30. (16 fő)            

TÉL

2. Vadlúdnéző (Kis-Balaton) 12.12-14 (16 fő)

Karácsonyi tábor 12. 26-30. (15 fő)

 

2015

TÉL

1. Madáretető hétvége 01. 16-18. (15 fő)madártábor vadlúdnéző

2. Madáretető hétvége 02. 6-8. (15 fő)

3. Madáretető hétvége 02. 20-22. (15 fő)

TAVASZ

Tavaszi tábor (5 nap, 15 fő)

Balatoni vízimadár tábor ápr. (3 nap, 20 fő)

——————————————————————————————————————————————

MIT TAKARNAK EZEK A PROGRAMOK?

Szarvasbőgésmadártábor szarvasbőgés2

A birtok környékén élnek Európa legszebb szarvasai. Ősszel, a bőgés, az üzekedés idején a birtokon belül is gyakran 3-4 bika bőg. Aki hallott már ilyet közelről, sosem felejti el. Mielőtt azt gondolná bárki, hogy túlzunk a környék bikáival kapcsolatosan, hadd mellékeljünk egy fotót arról a bikáról, akit pár éve a vadászok ejtettek el innen 20 kilométernyire. Nálunk a bőgés annyira közel zajlik a házhoz, hogy akár vacsora közben, a zárt ajtón át is hallani.

Gombaszedés

Ez egy családi programunk. Megint csak dicsekvésnek tűnhet, de valóban: Európa egyik legjobb, ha nem a legjobb gombászó területén vagyunk. Magyarországon ehhez hasonló terület csak a Bükkben van. Ez egy őszi barangolással, főzéssel egybekötött hétvége. Sok friss levegő, avarillat, meghitt hangulat, a konyhában gombaszedés után pedig finom illatok. Az ideérkezőkkel szeretnénk megismertetni a fekete trombitagomba csodáját, amely a szarvasgombáéval vetekedő, semmihez sem hasonlítható, ellenállhatatlan aromát kölcsönöz az ételeknek.

Darules

Sokan hallottak már a hortobágyi daruvonulásról, talán képeket is láttak róla, de látni élőben egészen más! Kihagyhatatlan alkalom, egy hozzánk közeli csoda, amikor a világ daruállományának zöme egyetlen helyen jön össze október vége felé. Valódi adrenalinbomba. Megszokhatatlan és felfoghatatlan látvány a behúzó tízezres csapatok látványa, amint hosszú fűzérekben, panaszos krúgatással csak jönnek és jönnek a vöröslő alkonyban. Nem véletlen, hogy a daruról készült fotók többsége giccs, ám erről kevésbé a fotósok tehetnek, mint sokkal inkább a daru. Az ő időzítése olyan, hogy garantáltan a napnyugta órájában száll be az éjszakázóhelyre.

Vadlúdnéző

Az utóbbi években méltán lett divatos a vadlúdnézés, viszont kevesen tudják, hogy a Kisbalatonon is jelentős számban gyülekeznek, méghozzá igen jól látható helyen. Esetükben nem annyira az esti beszállás az érdekes, hanem a reggel, amikor néha olyan dübörgéssel kelnek fel a vízről, mintha Ferihegyen egy Boejing szállna fel. Gyülekezésük, itt létük ideje alatt sokfelé látni őket a vetéseken is, s akadnak köztük lélegzetellálító, ritka, északi szépségek is, mint amilyen például az egyre gyakoribb vörösnyakú lúd.

Karácsonyi tábor

Mit lehet csinálni télen a madarakkal? Hisz elmegy a fecske és a gólya is – gondolhatnánk. Igen, a madaraink zöme valóban délre megy, ám helyükbe százezrével érkeznek hozzánk a téli vendégek, köztük olyanok is szép számmal, akik előszeretettel vendégeskednek egy jól kitalált madáretetőn. Nálunk az etetőn egyszerre tartózkodó madarak rekordja 5.000. A birtokon megforduló madarak zöme a legkeményebb tél idején fordul meg itt, közülük is kiemelnénk a videóban is látható citromsármányt. Viszonylag kevés helyen jár rá az etetőre, s különösen kevés helyen jelenik meg tömegesen, itt azonban volt már olyan tél, hogy 4.000 sármány szedegetett az ablak alatt. Ebben az időszakban az udvaron is úgy érzi magát az ember, mintha egy hatalmas madárházban lenne, ahol mindenütt nyüzsög a madár.

Madáretető hétvége

Az etetőn gyülekező madarak befogása és gyűrűzése – bár a barátságtalan időjárás miatt sok körültekintést igényel – tudományos szempontból is fontos feladat. És mivel ilyenkor kicsi helyen sok madár mozog koncentráltan, ebben az időszakban lehet a legrövidebb idő alatt a legtöbb madarat fogni. Ezért aztán, akik a madárfogás, madárszedés fortélyait szeretnék megtanulni, ezeken a hétvégéken haladhatnak a leggyorsabban, hisz akad madár bőven. A hideg ne riasszon el senkit. A jó meleg háztól, a kandallóban lobogó tűztől pár lépésre fogjuk a madarakat, s ha végeztünk, pár lépés csak, és máris forró citromos tea lehet a kezünkben. Arról nem is szólva, hogy a tél második felében már javában költenek a díszmadaraink, a hullámospapagájok, zebrapintyek, és a kanárik is fiókáikat etetik már a fűtött szobában.

Míg el nem jön az október, pillantsatok bele egy svédországi darugyülekezés életébe. A daru – nem mellesleg – csodálatosan táncol! És hallgassatok bele a darucsapat zsibongásába is. Pontosan ez az, amiben mi is részsülhetünk az őszi darulesen.

A vadludak reggeli kihúzása pedig ilyen.

És hallgassatok bele egy szarvasbika bőgésébe is! Ezt halljuk majd mi is. Akár bentről, a tűz mellől is.

Premium Wordpress Themes by UFO Themes