zebrapinty

zebrapintyA zebrapinty a hullámos papagáj és a kanári mellett talán a legismertebb díszmadár. Néhányan talán nem is tartják sokra, mivel gyakori, olcsó, kicsi, és nem olyan színpompás, mint például a Gould amandina. Pedig a zebrapinty is egy kis csoda. Eredeti hazájában, Ausztráliában időről időre igen nehéz időket kell átélnie, amikor sokszor hónapokra is eltűnik a víz. Víz nélkül mi, emberek csak néhány napig tudunk életben maradni. Mit gondolsz ez az apró, 15 gramm körüli madárka meddig bírja víz nélkül? Több, mint 220 napig! Arról nem is szólva, milyen élénk, kis sürgő-forgó, aki minden létező lehetőséget megragad. A zebrapinty soha semmi lehetőségről le nem marad. Kiváló szülő és rendkívül szapora.

Mivel az egyik legrégebben tartott díszpinty, ezért mára több száz, nagyon szép és látványos színváltozatot tenyésztettek ki. A leggyakoribb változatokat láthatod az alábbi képen. Nálunk is többféle él, ám legyen bármilyen tarka is egyik vagy másik, egyben megegyeznek: életrevaló, élénk madárka mindegyikük.

madártábor

A videón látható pár lábán gyűrűket figyelhettek meg, ez a felvétel mégis Ausztráliában készült. Hallani a jellegzetes ausztrál vadmadarak hangjait.

Premium Wordpress Themes by UFO Themes